Visrecepten
Heb je een goed visrecept ? Stuur het recept dan via
E-mail.
|
Links naar website's met visgerechten
|
Makrelen op groentebedje
recept ingezonden door Michel
Geerts
BENODIGDHEDEN :
- 4 makrelen
- azijn, zout, peper
- 2 grote uien
- 4 tomaten (400 gram )
- 60 gram margarine
- wat bloem
- 4 plakken doorregen spek
- estragon
BEREIDINGSWIJZE
- Makrelen schoonmaken, zouten,
peperen en zuren
- Uien schillen en in ringen snijden, tomaten in dikke
plakken snijden.
- De groenten stoven in 30 gram margarine, zouten, peperen
en met estragon kruiden.
- De makrelen door de bloem wentelen.
- De plakken spek uitbakken en het spek eruit nemen.
- In het spekvet de rest van de margarine doen en daarin de
makrelen aan elke kant gedurende 4-5 minuten goudbruin
bakken.
- Op de groenten leggen, daarop weer de goed warm gemaakte
plakken spek leggen en met een takje estragon garneren.
EET SMAKELIJK !!!!!!!!
|
Gebakken makrelen in zuurMakreelfilets bakken 1 deel water en
1 deel azijn koken, suiker naar smaak toevoegen In de potten :
- 2 laurierbladen
- 4 kruidnagelen
- 10 peperkorrels
- 1 à 2 rode pepers Gebakken makreelfilets in de potten doen en opvullen
met de kokende azijn + uien mengsel |
Provencaalse saus (voor bij de mosselen)
Benodigdheden : dit is voor een hele grote pot - zoals wij gebruiken op
onze mosseldag !
- 3 kg wortelen
- 10 stelen porei
- 2 bussels groene selder
- 8 bollen ajuin (dikke Spaanse)
- 2 kg rode paprika
- 1 kg groene paprika
- 2 teentjes knoflook (persen)
- 15 tomaten (pellen)
Het volgende gaarkoken met water
- 6 pakjes "mix spaghetti" (provencaalse van knorr)
- 1,5 liter tomaten purée (geconcentreerd)
- sambal oelik
- Pili-pili
Op smaak brengen + koken (ongeveer 10 minuten)
's Anderendaags 75 cl culinaire room toevoegen en opwarmen op 80 - 90°
Groenten kleinsnijden en gaar koken (Blancheren)
Wanneer de mosselen bijna klaar zijn, de Provencaalse saus bij de
mosselen voegen.
Even onder deksel laten koken gedurende ongeveer 2 minuten |
Vistips van Fenna Rotgans
Gebakken visfilets
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo visfilets
- 50 gram bloem
- 1 eiwit
- beetje melk
- zout
- peper
- nootmuskaat
- viskruiden
De bloem, het eiwit, de kruiden en een beetje melk, mengen
tot een beslag.
De visfilets door het beslag halen en daarna bestrooien met
viskruiden.
Een half uur laten staan en dan bakken in ruim olie, op 190 graden.
Wachten tot filets boven komen drijven. Serveren met gekookte
aardappelen, sla en vissaus. |
Vistips van Fenna Rotgans
VissoepIngrediënten
voor 5 liter soep :
- 1 kilo visfilet
- 1 grote ui
- 5 teentjes knoflook
- pakje champignonsoep (Honig)
- gehakte peterselie
- 5 liter water
De vis, ui en knoflook opzetten in de helft van het
water.
Circa 20 minuten laten koken, tot filets uit elkaar
vallen.
De rest van het water mengen met een pakje Honig
champignonsoep (koud).
De champignonsoep toevoegen aan de visbouillon en 5
minuten doorkoken.
Bestrooien met gehakte peterselie.
|
Vlaswijting met een mosselcoulisIngrediënten
voor 4 personen :
- 1 kg mosselen
- 1 vlaswijting
- 1 takje witte selderij
- 3 wortelen
- 1 ui
- 1 knolselder
- 150 gr boter
Bereiding :
Laat 50 gr boter smelden in de pan. Voeg de groenten (in
blokjes gesneden), een takje tijm, laurier en peper bij.
Giet 2 dl water in deze pan en laat stoven gedurende 15
minuten. Gooi de mosselen erbij en laat, met het deksel
dicht, 3 minuten stoven. Haal de mosselen, halverwege
door elkaar. Schep met een schuimspaan de mosselen uit
het vocht. Haal ze uit de schelp.
Coulis:
Schep met de schuimspaan alle groenten uit de pot. Gooi
laurier en tijm weg. Zeef de mosselbouillon en mix de
groenten ermee.
Stoom of grilleer de vlaswijting. Schik deze op borden.
Voeg bij de coulis opgeslagen boter. Gooi de mosselen
erbij en breng nog even op temperatuur. Kruid eventueel
bij. Giet de coulis over de vis en strooi enkele toefjes
kervel erop.
|
Salade van NoordzeekrabIngrediënten
voor 4 personen :
- 4 krabben
- 1 ui
- 2 kruidnagels
- 2 wortelen
- 2 rode Spaanse pepers
- cayennepeper
- nootolie
- 1 citroen
- sla
Bereiding :
Kuis en was de levende krabben. Maak een goed gekruide
court-bouillon met zoutwater, een ui doorprikt met 2
kruidnagels, 2 wortelen, 2 rode Spaanse pepers (heel
scherp !), een kruidenbundeltje en cayennepeper. Kook de
krabben gaar in deze court-bouillon en laat ze afkoelen
in het kookvocht. Haal het vlees met een lepel van het
pantser maar verwijder het buikzakje en andere minder
smakelijke delen. Meng het krabvlees met snippers sla,
nootolie en citroensap. Kruid. Schik deze salade op een
bord en leg het krabvlees erop. Kuis en spoel het pantser
goed en herschik de Noordzeekrab met enkele kleine
pootjes. Serveer met een mayonaise aangelengd met een
scheut port, geslagen room en enkele druppels tabasco.
|
Schar met room en fijne groentenIngrediënten
voor 4 personen :
- 4 scharren in filets
- 2 wortelen
- 2 preien
- 1 knolselder
- 2 aardappelen
- 100 gr fijne groene boontjes
- 1 pakje vers bieslook
- 20 cl room
- 1/2 glas droge witte wijn
- peper en zout
Bereiding :
Kook aardappelen voor puree. Snijd wortelen, prei en
selderij in stukjes. Kook deze julienne gaar in licht
gezouten water. Kook de groene boontjes krokant in veel
water. Leg de scharrolletjes met room en wijn in een pan
en laat 3 minuten koken. Neem ze eruit en mix de gekookte
aardappelen in het kookvocht. Wrijf door een fijne zeef
en breng op smaak.
Dresseer de scharrolletjes op borden en schik de
groentestekjes erop. Overgiet met saus en garneer met
gehakt bieslook en groene boontjes.
|
MakreelrilettenIngrediënten
voor 4 personen :
- 1 kg makreel
- witte peper
- 3 kruidnagels
- gember
- nootmuskaat
- ganzevet
Bereiding :
Grilleer verse makrelen met kruidnagel in een hete oven.
Zodra de vis gaar is, ontvel hem en neem stukjes vis van
de graat af. Houd de mooiste stukjes afzonderlijk. Plet
de rest met een vork en kruid met peper en vierkruiden (mengsel
van witte peper, kruidnagel, gember en nootmuskaat).
Voeg warm ganzevet toe en meng goed. Laat iets afkoelen
en meng daarna de grote en mooie stukjes makreel in deze
farce.
Breng deze nu over in een aarden pot en overgiet met de
rest van het ganzevet.
Serveer deze makreelrilletten met stokbrood.
Ook gerookt te verkrijgen.
|
Salade met maatjes
- 100 gram van een fijne slasoort (bv eikebladsla)
- 3 haringen
- 3 eetlepels noteolie
- 1 eetlepel wijnazijn
- zout en peper
- 1 eetlepel versgeknipte tuinkruiden
- 1 kiwi
- wat aardbeien
De sla wassen en eventueel wat fijner snijden. Olie en
azijn samen met een snufje zout, versgemalen peper en de
tuinkruiden goed door elkaar roeren en door de sla mengen.
De sla over vier bordjes verdelen en hier de in reepjes
gesneden maatjes opleggen. Het bord garneren met plakjes
kiwi en aardbei.
|
Kreukels naturelAlikruiken
worden het meest naturel gegeten. Voor 4 personen hebben
we aan een kilo voldoende. Verder hebben we nodig :
- 1 dunne prei (selder)
- enkele stengels peterselie
- 1 laurierblad (ajuin)
- 1 takje (verse) tijm
- 1 glas witte wijn
- vers gemalen peper, ruim toedienen
- (zee)zout
Was de kreukels zorgvuldig onder ruim stromend water.
Snijd de prei in schijfjes en doe de alikruiken samen met
de prei, peterselie, laurier, tijm, wijn, flink wat
versgemalen peper en een mespuntje zout in een pan. Ruim
water toevoegen en aan de kook brengen. Op een klein vuur
7 minuten zacht laten koken. De alikruiken uit de pan
halen en laten afkoelen. Serveren met enkele spelden op
een kurk geprikt.
|