Visrecepten

Heb je een goed visrecept ? Stuur het recept dan via E-mail.

Links naar website's met visgerechten

Makrelen op groentebedje

recept ingezonden door Michel Geerts

BENODIGDHEDEN :

  • 4 makrelen
  • azijn, zout, peper
  • 2 grote uien
  • 4 tomaten (400 gram )
  • 60 gram margarine
  • wat bloem
  • 4 plakken doorregen spek
  • estragon

BEREIDINGSWIJZE

  • Makrelen schoonmaken, zouten, peperen en zuren
  • Uien schillen en in ringen snijden, tomaten in dikke plakken snijden.
  • De groenten stoven in 30 gram margarine, zouten, peperen en met estragon kruiden.
  • De makrelen door de bloem wentelen.
  • De plakken spek uitbakken en het spek eruit nemen.
  • In het spekvet de rest van de margarine doen en daarin de makrelen aan elke kant gedurende 4-5 minuten goudbruin bakken.
  • Op de groenten leggen, daarop weer de goed warm gemaakte plakken spek leggen en met een takje estragon garneren.

EET SMAKELIJK !!!!!!!!

Gebakken makrelen in zuur

Makreelfilets bakken

1 deel water en 1 deel azijn koken, suiker naar smaak toevoegen

In de potten :
- 2 laurierbladen
- 4 kruidnagelen
- 10 peperkorrels
- 1 à 2 rode pepers

Gebakken makreelfilets in de potten doen en opvullen met de kokende azijn + uien mengsel

Provencaalse saus (voor bij de mosselen)

Benodigdheden : dit is voor een hele grote pot - zoals wij gebruiken op onze mosseldag !

  • 3 kg wortelen
  • 10 stelen porei
  • 2 bussels groene selder
  • 8 bollen ajuin (dikke Spaanse)
  • 2 kg rode paprika
  • 1 kg groene paprika
  • 2 teentjes knoflook (persen)
  • 15 tomaten (pellen)

Het volgende gaarkoken met water

  • 6 pakjes "mix spaghetti" (provencaalse van knorr)
  • 1,5 liter tomaten purée (geconcentreerd)
  • sambal oelik
  • Pili-pili

Op smaak brengen + koken (ongeveer 10 minuten)

's Anderendaags 75 cl culinaire room toevoegen en opwarmen op 80 - 90°

Groenten kleinsnijden en gaar koken (Blancheren)

Wanneer de mosselen bijna klaar zijn, de Provencaalse saus bij de mosselen voegen.
Even onder deksel laten koken gedurende ongeveer 2 minuten

Vistips van Fenna Rotgans

Gebakken visfilets

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kilo visfilets
  • 50 gram bloem
  • 1 eiwit
  • beetje melk
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • viskruiden

De bloem, het eiwit, de kruiden en een beetje melk, mengen tot een beslag.
De visfilets door het beslag halen en daarna bestrooien met viskruiden.
Een half uur laten staan en dan bakken in ruim olie, op 190 graden.
Wachten tot filets boven komen drijven.

Serveren met gekookte aardappelen, sla en vissaus.

Vistips van Fenna Rotgans

Vissoep

Ingrediënten voor 5 liter soep :

  • 1 kilo visfilet
  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • pakje champignonsoep (Honig)
  • gehakte peterselie
  • 5 liter water

De vis, ui en knoflook opzetten in de helft van het water.
Circa 20 minuten laten koken, tot filets uit elkaar vallen.
De rest van het water mengen met een pakje Honig champignonsoep (koud).
De champignonsoep toevoegen aan de visbouillon en 5 minuten doorkoken.
Bestrooien met gehakte peterselie.

Vlaswijting met een mosselcoulis

Ingrediënten voor 4 personen :

  • 1 kg mosselen
  • 1 vlaswijting
  • 1 takje witte selderij
  • 3 wortelen
  • 1 ui
  • 1 knolselder
  • 150 gr boter

Bereiding :
Laat 50 gr boter smelden in de pan. Voeg de groenten (in blokjes gesneden), een takje tijm, laurier en peper bij.
Giet 2 dl water in deze pan en laat stoven gedurende 15 minuten. Gooi de mosselen erbij en laat, met het deksel dicht, 3 minuten stoven. Haal de mosselen, halverwege door elkaar. Schep met een schuimspaan de mosselen uit het vocht. Haal ze uit de schelp.

Coulis:
Schep met de schuimspaan alle groenten uit de pot. Gooi laurier en tijm weg. Zeef de mosselbouillon en mix de groenten ermee.
Stoom of grilleer de vlaswijting. Schik deze op borden. Voeg bij de coulis opgeslagen boter. Gooi de mosselen erbij en breng nog even op temperatuur. Kruid eventueel bij. Giet de coulis over de vis en strooi enkele toefjes kervel erop.

Salade van Noordzeekrab

Ingrediënten voor 4 personen :

  • 4 krabben
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 2 wortelen
  • 2 rode Spaanse pepers
  • cayennepeper
  • nootolie
  • 1 citroen
  • sla

Bereiding :
Kuis en was de levende krabben. Maak een goed gekruide court-bouillon met zoutwater, een ui doorprikt met 2 kruidnagels, 2 wortelen, 2 rode Spaanse pepers (heel scherp !), een kruidenbundeltje en cayennepeper. Kook de krabben gaar in deze court-bouillon en laat ze afkoelen in het kookvocht. Haal het vlees met een lepel van het pantser maar verwijder het buikzakje en andere minder smakelijke delen. Meng het krabvlees met snippers sla, nootolie en citroensap. Kruid. Schik deze salade op een bord en leg het krabvlees erop. Kuis en spoel het pantser goed en herschik de Noordzeekrab met enkele kleine pootjes. Serveer met een mayonaise aangelengd met een scheut port, geslagen room en enkele druppels tabasco.

 

Schar met room en fijne groenten

Ingrediënten voor 4 personen :

  • 4 scharren in filets
  • 2 wortelen
  • 2 preien
  • 1 knolselder
  • 2 aardappelen
  • 100 gr fijne groene boontjes
  • 1 pakje vers bieslook
  • 20 cl room
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • peper en zout

Bereiding :
Kook aardappelen voor puree. Snijd wortelen, prei en selderij in stukjes. Kook deze julienne gaar in licht gezouten water. Kook de groene boontjes krokant in veel water. Leg de scharrolletjes met room en wijn in een pan en laat 3 minuten koken. Neem ze eruit en mix de gekookte aardappelen in het kookvocht. Wrijf door een fijne zeef en breng op smaak.
Dresseer de scharrolletjes op borden en schik de groentestekjes erop. Overgiet met saus en garneer met gehakt bieslook en groene boontjes.

Makreelriletten

Ingrediënten voor 4 personen :

  • 1 kg makreel
  • witte peper
  • 3 kruidnagels
  • gember
  • nootmuskaat
  • ganzevet

Bereiding :
Grilleer verse makrelen met kruidnagel in een hete oven. Zodra de vis gaar is, ontvel hem en neem stukjes vis van de graat af. Houd de mooiste stukjes afzonderlijk. Plet de rest met een vork en kruid met peper en vierkruiden (mengsel van witte peper, kruidnagel, gember en nootmuskaat).
Voeg warm ganzevet toe en meng goed. Laat iets afkoelen en meng daarna de grote en mooie stukjes makreel in deze farce.
Breng deze nu over in een aarden pot en overgiet met de rest van het ganzevet.
Serveer deze makreelrilletten met stokbrood.

Ook gerookt te verkrijgen.

Salade met maatjes

  • 100 gram van een fijne slasoort (bv eikebladsla)
  • 3 haringen
  • 3 eetlepels noteolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • zout en peper
  • 1 eetlepel versgeknipte tuinkruiden
  • 1 kiwi
  • wat aardbeien

De sla wassen en eventueel wat fijner snijden. Olie en azijn samen met een snufje zout, versgemalen peper en de tuinkruiden goed door elkaar roeren en door de sla mengen. De sla over vier bordjes verdelen en hier de in reepjes gesneden maatjes opleggen. Het bord garneren met plakjes kiwi en aardbei.

Kreukels naturel

Alikruiken worden het meest naturel gegeten. Voor 4 personen hebben we aan een kilo voldoende. Verder hebben we nodig :

  • 1 dunne prei (selder)
  • enkele stengels peterselie
  • 1 laurierblad (ajuin)
  • 1 takje (verse) tijm
  • 1 glas witte wijn
  • vers gemalen peper, ruim toedienen
  • (zee)zout

Was de kreukels zorgvuldig onder ruim stromend water. Snijd de prei in schijfjes en doe de alikruiken samen met de prei, peterselie, laurier, tijm, wijn, flink wat versgemalen peper en een mespuntje zout in een pan. Ruim water toevoegen en aan de kook brengen. Op een klein vuur 7 minuten zacht laten koken. De alikruiken uit de pan halen en laten afkoelen. Serveren met enkele spelden op een kurk geprikt.